Kurs Dietetyka I i II stopnia

Czas trwania
3 dni (25 godzin zegarowych)
Cena
1990 zł / indywidualnie
Po ukończeniu kursu uzyskuje się certyfikat
Przerwy kawowe (kawa, herbata, ciastka)
PROGRAM SZKOLENIA

1 dzień 8.00 – 16.30

  • Podstawy nauki o żywieniu człowieka.
  • Historia nauki o żywieniu człowieka.
  • Zwyczaje żywieniowe Polaków.
  • Podstawy funkcjonowania narządów organizmu człowieka: Budowa organizmu człowieka – wstęp
  • Układ narządów wydzielania wewnętrznego – hormony.
  • Budowa układu pokarmowego.
  • Budowa organizmu człowieka – narządy wewnętrzne.
  • Budowa organizmu człowieka – skóra, włosy, paznokcie. Antagonistyczne działanie ośrodków: głodu i sytości.
  • Trawienie i wchłanianie składników odżywczych i wody.
  • Zasady racjonalnego żywienia = właściwości składników pokarmowych.
  • Bilans energetyczny organizmu.
    Wartość energetyczna pożywienia.
  • Rola składników pokarmowych.
  • Białka Tłuszcze Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
  • Cholesterol Węglowodany Błonnik pokarmowy Składniki mineralne Składniki mineralne – równowaga kwasowo-zasadowa.
  • Woda, bilans wodny.
  • Witaminy Składniki nie odżywcze.
  • Podział produktów spożywczych na grupy.
  • Stosowanie zasad racjonalnego żywienia.
  • Zasady racjonalnego żywienia.
  • Normy żywienia Tabele składu i wartości odżywczej żywności 

2 dzień

  • Planowanie żywienia w profilaktyce chorób cywilizacyjnych Charakterystyka chorób cywilizacyjnych.
  • Błonnik i jego rola w prewencji chorób cywilizacyjnych. Ksenobiotyki i ich wpływ na organizm człowieka.
  • Składniki odżywcze o właściwościach przeciwutleniających w profilaktyce miażdżycy i chorób nowotworowych
  • Sól kuchenna – wpływ na powstawanie nadciśnienia tętniczego i chorób nowotworowych
  • Choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzyca Zasady profilaktyki żywieniowej. przeciwdziałającej występowaniu próchnicy zębów i osteoporozy.
  • Planowanie diety lekkostrawnej.
  • Cele i założenia diety lekkostrawnej.
  • Dobór produktów spożywczych, potraw i obróbki termicznej
  • Zmiany, jakim podlegają wybrane składniki pokarmowe w wyniku procesów technologicznych. 


3 dzień 

  • Planowanie diety odchudzającej
  • Analiza masy ciała BMI
  • Przyczyny otyłości
  • Metody leczenia otyłości
  • Źródła energii w diecie i metody ich ograniczania
  • Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów Indeks glikemiczny i jego zastosowanie
  • Popularne diety odchudzające w świetle współczesnej wiedzy żywieniowej
  • Dieta Dukana – dieta proteinowa
  • Ocena jadłospisów proponowanych przez „diety cud”
  • Suplementy w diecie Rola suplementów w diecie 
  • Suplementacja diety w witaminy i składniki mineralne
  • Typy suplementów wspomagających odchudzanie 
INFORMACJE ORGANIZACYJNE

Termin: do ustalenia

Miejsce szkolenia: Gdańsk Wrzeszcz

KONTAKT I REZERWACJA

Izabela Ellward
Specjalista ds. sprzedaży i organizacji szkoleń

szkolenia.zcs@gmail.com
kom. 795 037 037